Popis stenového kúrenia

Stenové kúrenie

Stenové kúrenie je nový moderný spôsob vykurovania, ktorý sa začína stále viac a viac používať pre zvýšenie komfortu bývania. Je založené na princípe sálavého odovzdávania tepla do priestoru.

Používa sa pri nízkopotenciálovom zdroji tepla, ako je solárne kúrenie, tepelné čerpadlá, ale dá sa použiť aj pre kondenzačné kotle.

 Výhody stenového kúrenia:

  • teplota vody v systéme - voda v systéme sa ohrieva na nízku teplotu 40 – 50°C
  • množstvo vody - v systéme je malé množstvo vody (pr. na dom o ploche 200 m2 cca  - 70 l vody)
  • rýchlosť nábehu celého vykurovacieho systému - je takmer okamžitá
  • účinnosť stenového kúrenia je vyššia ako podlahové alebo radiátorové kúrenie v porovnaní k spotrebe energie

Spôsoby montáže stenového kúrenia sú dva: mokrý proces a suchý proces

  • mokrý proces – na stenu sa pripevnia úzke trubky a následne sú zaomietnuté špeciálnou omietkou
  • suchý proces je, že stena sa obloží sadrovláknitou doskou (niečo podobné ako sadrokartón), kde sú zalisované trubky 10 mm hrubé

Prečo suchý spôsob montáže?

Rýchlosť a jednoduchosť. Predpripravené panely HEAT sa buď naskrutkujú na predpripravený oceľový alebo drevený rošt, ktorý je pripevnený na stene. Za takto namontovaným stenovým panelom vzniká  vzduchová izolačná vrstva cca 5cm medzi obvodovým murivom a predsadenou doskou stenového kúrenia a v tomto priestore je tiež možné umiestniť prívodné trubky .

Druhý spôsob je priamo lepenie stenových panelov HEAT na stenu. V tomto prípade je potrebné položiť prívodné potrubie do podlahy – poteru  pri novostavbách.

Suchý proces montáže stenového kúrenia nemá možnosť popraskania omietky, pretože sadrovláknité dosky Fermacell, v ktorých sú trubky zalisované, odolávajú aj vyšším teplotám ako je maximálna teplota média.

Prečo doporučujeme nový moderný spôsob kúrenia?

Tepelná pohoda pri vykurovaní domu alebo bytu stenovým  vykurovaním je veľmi prirodzená. Teplo sála zo strán (stien), nevíri prah s podlahy, nábeh tepla pri utlmenom systéme na plný výkon je takmer okamžitý a interiér nie je ovplyvnený radiátormi.

Podlahové kúrenie je veľmi príjemné ale  pre človeka nevytvára prirodzené prostredie  (prirodzené prostredie je také kde sa organizmus naopak nohami ochladzuje a pretože reakcia organizmu je zdĺhavá,  problémy sa môžu vyskytnúť po rokoch ). Ďalším problémom je že stúpajúce teplo víri usadený prach z podlahy do izbového prostredia.

Výhoda oproti radiátorom je, že vodu v systéme stenového kúrenia je potrebné zohrievať na nižšiu teplotu. Stenové kúrenie má menší objem vody v systéme. V neposlednom rade neprítomnosť radiátorov má pozitívny vplyv na dizajn v obytnom priestore.

Nevýhoda je že stena kde je umiestnené stenové kúrenie by nemala byť celá prekrytá nábytkom, menšie časti nábytku nevadia a treba dať pozor pri vešaní rôznych predmetov na stenu.

Keď to zhrnieme stenové kúrenie suchým spôsobom výstavby nezaberá žiadny priestor v izbe ani ho nijako neruší teplo sála zo stien a nevíri prah z podlahy. Výkonovo je najúčinnejšie a má rýchly nábeh teplôt nemá.  

10  výhod stenového kúrenia

1. Väčší limit povrchových teplôt

Typ vykurovaniaMerný tepelný výkon (W/m2)Max. teplota
Stropné vykurovaniedo 20045
Podlahové vykurovaniedo 10029
Stenové vykurovaniedo 50060

2. Pružnosť v regulácii tepelného výkonu. Výrazná samoregulačná schopnosť. Stenové kúrenie- malá vzdialenosť trubky od povrchu steny (2-3 mm). Podlahové UK – veľká hrúbka betónu – cca 5-7 cm)

3. Zdravý a príjemný, prevažne sálavý spôsob odovzdávania tepla. Nedochádza k víreniu prachov a alergénov v miestnosti.

4. Energetická úspornosť cca 15%.

5. Možnosť  chladenia interiéru (klimatizácia). U podlahového kúrenia vylúčené. Štandardné vyhotovenie počíta s použitím Heraklitu o hrúbke 25 mm, čo predstavuje tepelný odpor zodpovedajúci stene z plných tehál hrúbky 25 cm.

6. Využiteľnosť aj pri modernizácii starších budov. Na dodatočne zateplené obvodové steny sa namontuje stenové kúrenie.


7. Nezaberá miesto v interiéri, nevytvára žiadne prekážky.

8.Vysoká životnosť

9.Povrchová úprava pri mokrom spôsobe montáže medených trubiek a špeciálna omietka vylučuje možnosť vzniku trhlín.

10.Ideálne pre využívanie energetických zdrojov (slnečné kolektory, tepelné čerpadlá) Zvyšuje sa energetický zisk.